...

Leder 19 nov 2014

Mens vi venter på hevnen

Gjengjeldelse er å straffe uskyldige for handlinger andre har begått. Noen kaller det demokrati.

Av Terje Marøy

(Reaksjoner på denne artikkelen finner du på verdidebatt.no )

To palestinere har bikket over grensa; de har svart på sin generasjons undertrykkelse med å ta sin hevn i egne hender. For dette har de også tatt sin straff, de er drept.

Ethvert demokrati stopper der. Der intet er, har også keiseren tapt sin rett. heter det.

I blodige diktaturer har vi sett uhyggelige varianter for å rette represalier mot den skyldiges familier. Enkelte har sendt regning for patronene til slektninger, etter at en henrettelse er fullbyrdet.

Israel har i flere tiår valgt å legge foreldrenes hus i ruiner. Jeg minnes et besøk i Burej i Gaza i 1988. En kvinne mistet sin sønn da han sammen med noen kamerater ble beskutt i en bil. Kort tid etterpå ble moren, en enke, oppsøkt av IDF. Hun fikk tatt ut det nødvendigste før bulldosere jevnet huset hennes med jorden. Jeg traff enka og hennes yngste datter i ruinhaugen.

Ikke en gang holocausts blodigste bødlers slektninger ble utsatt for slikt etter rettsoppgjøret.

"Ikke en gang holocausts blodigste bødlers slektninger ble utsatt for slikt etter rettsoppgjøret."

Nå oppsummerer nyhetene i ren refleks at familiene til de to drapsmennene i Jerusalem skal få sine hus revet. Hva er vitsen med slike represalier? Venter Israel at ruiner er beste grunnstein å bygge fred på.I Norge reagerte vi tvert i mot. Mor til terroristen Anders Behring Breivik ble forsøkt skånet. Leiligheten hennes ble hverken ødelagt eller konfiskert. Vi har heller ikke rettet represalier mot hans far.

På refleks legger B. Netanyahu skylda på palestinske myndigheter. Prinisipielt er det like saklig som å legge skylda for Behring Breiviks handlinger på norske myndigheter.

Og slik kan vi se hykleriet. De samme mennesker, også her på verdidebatt, som hyller det de påstår er Midt-Østens eneste demokratig, forsvarer landets fullstendig meningsløse hevntokt.

I dette tilfellet vil de materielle ødeleggelsene også bli fulgt opp av drapsraid, der uskyldige skal drepes som hevn for en forbrytelse to nå døde personer begikk i en synagoge i Jersusalem.

 

...


Terje Marøy
Ansvarlig redaktør

Stigmavakta
Ellingsrudlia 27
1400 Ski

Tlf: 917 02 481
E-post: tema@online.no